Články

Home staging [čítaj houm stejdžing] je príprava nehnuteľnosti na predaj tak, aby bolo možné vytvoriť efektívnu foto-dokumentáciu alebo video-prezentáciu, a aby u potencionálneho kupujúceho pri prvej obhliadke nehnuteľnosť zanechala pozitívny dojem. Home staging v sebe zahŕňa precíznejšie vyčistenie a upratanie interiéru, pri domoch aj exteriéru. Môže sa jednať aj o maľovanie stien, odstránenie nadbytočných vecí v byte (na pozemku), opravu vecí, úpravu a doladenie interiéru. Investícia do home stagingu nemusí byť vysoká, niekedy stačí len poriadne upratanie a naaranžovanie. Neverili by ste ako dokážu aj drobnosti ako napr. prestieranie, váza, dekoračné predmety, vôňa alebo správne osvetlenie, navodiť pozitívny dojem z  obhliadky. Prax ukazuje, že takto esteticky upravené byty a domy sa predávajú rýchlejšie a za vyššiu cenu.

Rovnako dôležité pri predaji nehnuteľnosti je zabezpečenie kvalitnej foto-dokumentácie resp. aj video-prezentácie. Fotografie by mal vytvoriť profesionálny skúsený fotograf, ktorý má skúsenosti s fotografovaním interiéru. Fotografie laika s mobilným telefónom v súčasnom trende nestačia. Fotografie by mali byť svetlé s dobre vyváženou teplotou svetla, s optimálnou expozíciou, HDR a dostatočne ostré (pri zábere celku interiéru).

Kvalitne vyfotografovať interiér je omnoho ťažšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Fotograf musí zvládať expozíciu, vedieť pracovať s prirodzeným a umelým svetlom, maž cit pre perspektívu a kompozíciu.

K vyhotoveniu kvalitnej foto-dokumentácie je potrebné aj určité vybavenie: fotoaparát (digitálnu zrkadlovku alebo bezzrkadlovku), širokouhlý objektív statív, monopod, blesk, diaľkové ovládanie blesku, diaľková spúšť, počítač a software na úpravu fotografi (z RAW formátu do JPG).

Inzeráty s kvalitnou foto-dokumentáciou potencionálneho klienta záujmu, byt je prezentovaný v úplne inom svetle ako pri amatérskych fotografiách nehnuteľnosti.

autor: Dárius Kneppo

Autor: Dárius Kneppo

V realitnom biznise pracujem od roku 2004 a v roku 2006 som založil vlastnú realitnú kanceláriu. Od tej doby som úspešne zrealizoval stovky obchodov s nehnuteľnosťami. Práca v realitnej kancelári má napĺňa a baví. Rád pracujem s ľuďmi a som rád, keď klienti sú s mojou službou nadmieru spokojní.

Popri práci vo vlastnej firme som absolvoval mnoho kurzov a školení organizovaných Národnou asociáciou realitných kancelárií Slovenska a v rokoch 2012 – 2013 som úspešne absolvoval postgraduálne štúdium na Vysokej škole Bogdana Janskiego v Poľsku v meste Opole – odbor: Sprostredkovanie obchodov s nehnuteľnosťami. Okrem toho sa venujem fotografovaniu a tvorbe videa, a túto záľubu využívam aj pri práci s nehnuteľnosťami. Zároveň by som sa chcel poďakovať všetkým, ktorý si tento článok prečítali, verím že vám priniesol užitočnú informáciu. Ak však máte nejaké otázky, alebo potrebujete s čímkoľvek pomôcť, tak mi pokojne napíšte a ja vám rád pomôžem.