Články

V záujme každého predávajúceho bytu alebo rodinného domu je predať nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu. Jedným zo spôsobov, ako tomu pomôcť ešte pred samotným fotením a obhliadkami, je pripraviť nehnuteľnosť na predaj. Tu je niekoľko rád, ktoré spravia vašu nehnuteľnosť pri predaji hodnotnejšiu:

  1. Zbavte sa prebytočného nábytku, opticky tým zväčšite priestor. Predávaný byt sa zdá byť väčší, priestrannejší. Rovnako odstaňte z bytu nepotrebné veci, staré spotrebiče a pod.
  2. Upracte byt. Pred fotením, ale aj pred obhliadkami, byt by mal byť uprataný, veci uložené v skrinkách, riad umytý, na kuchynskej linke poriadok, čistý sporák. Rovnako je dôležitá čistota a svieža vôňa bez cigaretového pachu.
  3. Odložte osobné veci, ako sú osobné rodinné fotografie, doklady, diplomy, lieky a pod. Záujemca si potrebuje predstaviť, že toto bude jeho byt v ktorom bude bývať, a tieto veci môžu pre neho pôsobiť rušivo. Zároveň je nežiaduce, ak sa tieto veci vyskytujú na fotografiách, ktoré slúžia na inzerciu nehnuteľnosti.
  4. Opravte nefunkčné veci ako sú svietidlá, zabudované spotrebiče, kvapkajúce kohútiky, netesniace okná, dvere. Verte, že potenciálny záujemca sa na tieto veci opýta a v prípade odhalenia vád v byte vás bude s cenou tlačiť dole.
  5. Pokiaľ je to možné, byt pred predajom vymaľujte a opravte steny. Ideálne sú svetlé farby, ešte lepšie biela. Čistá stena u potencionálneho kupujúceho urobí dobrý dojem. Jasné a svetlé byty sa ľahšie predávajú ako tmavé.
  6. Pozrite sa na svoj byt z pohľadu potencionálneho kupujúceho. Urobte si obhliadku vlastného bytu, tak ako by ste ho chceli ešte raz kúpiť. Možno zistíte sami, čo by sa dalo vylepšiť, aby sa reálnemu klientovi váš byt viac páčil.
  7. Pred samotným fotením na rad prichádza home staging. Čiže naaranžovanie vášho bytu tak aby pôsobil príjemne a vkusne. V mnohých prípadoch vystačia drobnosti ktoré máte doma, vázy, kvety, sviečky, a pod. S tým Vám naši makléri, ako aj s celou prípravou nehnuteľnosti na predaj radi poradia.

Autor: Dárius Kneppo

Autor: Dárius Kneppo

V realitnom biznise pracujem od roku 2004 a v roku 2006 som založil vlastnú realitnú kanceláriu. Od tej doby som úspešne zrealizoval stovky obchodov s nehnuteľnosťami. Práca v realitnej kancelári má napĺňa a baví. Rád pracujem s ľuďmi a som rád, keď klienti sú s mojou službou nadmieru spokojní.

Popri práci vo vlastnej firme som absolvoval mnoho kurzov a školení organizovaných Národnou asociáciou realitných kancelárií Slovenska a v rokoch 2012 – 2013 som úspešne absolvoval postgraduálne štúdium na Vysokej škole Bogdana Janskiego v Poľsku v meste Opole – odbor: Sprostredkovanie obchodov s nehnuteľnosťami. Okrem toho sa venujem fotografovaniu a tvorbe videa, a túto záľubu využívam aj pri práci s nehnuteľnosťami. Zároveň by som sa chcel poďakovať všetkým, ktorý si tento článok prečítali, verím že vám priniesol užitočnú informáciu. Ak však máte nejaké otázky, alebo potrebujete s čímkoľvek pomôcť, tak mi pokojne napíšte a ja vám rád pomôžem.